tisdag 26 juli 2011

Squash-tips


Elisabeth mailade och tipsade om hur man kan tillvarata stora mängder av squash. Det är ju något av ett dilemma detta med att det blir så mycket squash för dem som odlar det. När kylskåpet och frysen redan är överfull och när nära och kära vänligt tackar nej till fler squashgåvor då är det dags att torka squash. Elisabeth har fått receptet från Niklas på Stadsjord.

För den som vill ge bort squash och annat man har i överflöd finns det lilla bordet vid odlingarna där man kan skänka bort av sin skörd. Jag kommer att prova den torkade varianten som ska gå utmärkt att använda i grytor osv under den långa hösten och vintern. Här kommer receptet:





TORKAD SQUASH

Skär den färska squashen i tärningar ca 5x2 cm, de kommer bli pyttesmå när de torkat. Koka en lag på:
Vatten
Balsamvinäger
Vin (rött eller vitt)
Olja
Gul lök
Vitlök
Socker (lite)
Oregano (eller annan örtkrydda)
Det finns inga exakta mängder utan man får ta på en höft men naturligtvis ska det vara mest av vattnet.
Koka den tärnade squashen i 5-10 minuter och torka den sedan i ugnen på max 70 grader, det tar många timmar.

Är det någon som har andra tips på hur squash och annat vi skördar kan användas så får ni gärna maila recept till föreningens mailadress så kan jag publicera dem här.
gronkultur.hogsbo@gmail.com

Allt gott!
Annika

onsdag 13 juli 2011

Rabarberchutney

Eftersom det är många som har mycket rabarber att skörda på sina lotter vill vi passa på att dela med oss av detta recept på rabarberchutney som passar till grillat och även till ost och kex.

Skiva 1 kg rabarber, du behöver inte skala stjälkarna innan
Strimla 4 röda lökar
Koka rabarber och lök i 10 minuter med 1½ dl vatten och 3 msk ättika 24%

Tillsätt:
1 liter socker
2-3 msk curry
2 tsk riven ingefära
4 tsk salt
2-4 urkärnade finhackade röda chili
12 torkade aprikoser (helst ekologiska osvavlade) som strimlats grovt

Låt allt sjuda tillsammans i 30-40 minuter tills det tjocknar, rör då och då. Häll upp på varma väl rengjorda glasburkar.