torsdag 9 juli 2009

Odlar träffHej alla gröna vänner!

Gissa vad vi gjorde förra veckan?
Jo, ett helt gäng med styrelsen och Niklas i spetsen åkte ut till det gröna Bergsjön på studiebesök. Koloniområdet. Och det var häftigt; så frodigt och fullt av växtkraft att det var en fröjd att se. Och annorlunda; större lotter (c:a 50 kv.m), tjusigt nytt staket (i lärkträ) med dörr in till varje lott. Och där växte grönkål och broccoli halvmeterhöga och färdiga att skördas. Även ogräset frodades på en och annan lott. Men alla dessa rader med gröna blad från när och fjärran! Fjärran Östern till exempel, och Asien. Vi smakade och pratade, fick tips och icke-tips. Plocka med sig fröer från Kina är för min del lite så där oöverkomligt. Men vi kan åka tillbaka till hösten och tigga några fröer från deras plantor, kanske. De var alla så hemskt vänliga och sa flera gånger att de tyckte det var roligt med studiebeesök. Vi får snart bjuda in till våra lotter. De går inte av för hackor heller, prydliga och söta som dom är.
Komposten var för tllfället tömd (utspridd under grönskan alltså), men varje vecka tar den emot köksavfall från 1 200 lägenheter i ömrådet. Sen får man rensa allt FÖR HAND från plastpåsar, kapsyler och glasflaskor, ett mindre trevligt jobb. Men jorden ute i landen var ljuvlig, svart och fet.
Och medan solen sjönk bakom björkarna fick vi kaffe, Lokavatten och kaka vid deras generöst tilltagna fikabord, vägg i vägg med en hel container som redskapsbod.
Bergsjöns trädgårdar har funnits i tjugo år. Undrar hur vi har det efter lika länge..

Fredrika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar