onsdag 28 april 2010

Nu får vi bin vid lotterna!

De allra flesta grönsaker och andra växter som vi äter behöver hjälp med sin förökning. Man pratar om externa pollinatörer. Blommor bin, alltså. Fast en pollinatör kan även vara en fluga, humla eller annan insekt eller varför inte en kolibri. Fast just kolibris har inte etablerat sig i Sverige nu. Nu är bina på väg til odlingarna i Högsbo och det är bra.

Varför bin i Högsbo?

Man brukar säga att det är de brist på bin i nästan hela Sverige och därmed är det så att när väl ett bisamhälle etablerar sig på en plats så ökar även produktionen av grönsaker och andra växter.

- Bin ger bättre skördar

- Bin ger honung

- Bin ger vax till ljus, salvor med mera

Finns det risker med bin?

Bin kan stickas om det vill sig illa men normalt sett sticker inte bin människor annat än om man sätter sig på biet, klämmer det innanför kläder eller dylikt. Om ett samhälle (en bikupa) visar sig hålla aggressiva bin så får man göra en nystart genom att byta ut drottningen. Arga bin inte hör hemma i en miljö som vår.

Vem håller bin i Högsbo?

Meningen var att ett par bikupor skulle flyttat in i Högsbo redan förra sommaren (2009) men planerna kom av sig och nu aktualiseras frågan igen i och med att Ingegerd Johansson ställer ett samhälle på plats. Stadsjord har byggt en bibänk med plats för fyra kupor och det innebär att det finns plats för fler samhällen om/när intresset växer. Bänken är inte reserverad för en enskild person utan för de enskilda eller grupper som vill börja med bin i Högsbo. Om bänken blir full får vi fundera på om det ska byggas en bänk till. Men det blir inte i år.

Var hamnar bina?

Bikuporna kommer att stå på kyrkans mark strax norr om oxeldungen. Avståndet till betongplattan är litet mindre än 10 meter och avståndet till odlingarna är 25 meter. 10 meter till hönshus.

När?

Bina skall förhoppningsvis vara på plats, kupa och allt, någon gång sent ikväll!

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera