tisdag 12 oktober 2010

Lövkompost

Jag skulle vilja försöka göra en lövkompost på kompostdagen på söndag. Efter ett par år har löven brutits ner till finfin svart mylla (tänk jorden i en bokskog) som har fin struktur (vilket vårt område behöver) men som till skillnad mot en vanlig kompost är rätt näringsfattig.
Vi har tänkt göra den runt ett träd. Det som behövs är bara några stolpar och hönsnät att sätta runt som ram, och så en massa löv förstås.
Ni som är intresserade av det här, kom och joina på söndag! Dagen börjar 12 och vi får se om vi gör lövkomposten samtidigt som maskkomposten eller efteråt.
/Martin


ps: nedanför är en beskrivning som jag plankat från odla.nu
Att göra lövmull är enklare än att kompostera, även om det tar 2 - 3 år innan lövmullen är färdig. men då är den mörkbrun och fluffig som vispgrädde. Precis som torvmull är den fuktighetshållande, näringsfattig och har en stabil struktur som den behåller i 4 - 5 år. Blandar man den med sållad mylla från kökskomposten får man en fin planteringsjord.
Så här gör du lövmull:
1. Samla ihop nedfallna löv och lägg dem i en öppen nät- eller träbehållare. Det går bra med alla slags löv.
2. Vänd på löven efter ett år, kontrollera att de inte torkar ut, vattna i så fall.
3. Efter ännu ett år är löven antagligen nedbrutna och lövmullen färdig. Annars får du vända på löven en gång till och låta dem ligga ännu längre. Ett sätt att skynda på är att blanda in lite färskt gräsklipp, som även har en gödslande effekt.
Detta läste jag i Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson. Jag har själv tänkt börja på en lövmull i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar