tisdag 4 januari 2011

EU:s direktiv om fröregistrering

EU:s direktiv om fröregistrering gör att många fröer kommer att försvinna och därmed öka sårbarheten för matproduktionen.

Vid årsskiftet kommer nya direktiv kring fröer som allvarligt hotar mångfalden av fröer och att små fröfirmor slås ut. De nya direktiven gäller inte de stora kommersiella fröfirmorna och gynnar dem. I Sverige sälgs många av de ekologiska fröerna av småföretag ( fröer som man också kan föröka). De sälger också ett stort utbud som är bra för trädgårds och småodlare. De större företagen sälger ofta framädlade fröer, med sämre kvalitet, som man inte kan föröka själv utan man blir beroende av att köpa nya av dem varje år.

Läs mer kring direktivet som både innebär kostnader, mycket arbete och dokumentation som gör att det kommer att bli omöjligt att ta tillvara många fröer.

Jag blir mycket upprörd och oroad när jag läser om direktivet. Jag är inte ensam om att bli oroad utan många har blivit oroade och skrivit till jordbruksverket.Det hela har gått mycket snabbt , informationen varit mycket dålig, och direktivet börjar gälla redan från årsskiftet men kommer att utvärderas om tre år. Så än finns det en möjlighet att påverka.

  • Jag rekomenderar att läsa följande: gå in på www.fobo.se där finns två bra artiklar som (ger en inblick i vad registreringen innebär) och remisssvar till jordbruksverket.
  • Permakulturföreningens hemsida: www.permakultur.se där finns direktlänkar till remmissvaren som kommit in till jordbruksverket ( förkortade) och deras svar. Där finns också länk till en artikel.
  • Permakulturföreningen rekommenderar att man skriver till ansvarig person på jordbruksverket ( jordbruksmenistern ? ) och uttrycker sin åsikt. Du skriver då till deras kontaktperson: david.stahlberg@jordbruksverket.se

Läs och uttryck din åsikt, det gäller tillgången till mat !

Hälsningar Hjördis

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera