fredag 5 augusti 2011

Vegetarisk gryta från Indien - Jalfrezi 6-8 personer

Börja med att göra kryddpastan. (Man kan köpa färdig om man vill)

Rosta 2tsk spiskumminfrön, 1 tsk brunt senapsfrö, 1tsk bockhornsklöver och 1 tsk korianderfrön i en torr het stekpanna.

Skala 3 cm ingefära och 2 vitlöksklyftor.

Mixa först de rostade kryddorna med mixer stav tills de krossats (eller mortla dem) Lägg i vitlök ingefära, 1 tsk gurkmeja, 2 msk olja, 2 msk tomatpuré, ½ tsk salt, 1 färsk chili (urkänad) och ½ kruka koriander.På bilden nedan kan du se hur kryddpastan ser ut när den är klar och ligger ovanpå grönsakerna.

Hacka 1 gullök i grova bitar, skiva 1 rödchili, 2 vitlöksklyftor och 3 cm skalad ingefära.
Plocka bladen av en halv kruka koriander och hacka stjälkarna fint.
Skär 2 röda paprikor i grova bitar.
Bryt sönder 1huvud blomkål eller broccoli i buketter
Grovhacka 3 tomater.
Skär två zucchini i stora bitar (pumpa går också bra)
Häll av en burk kikärtor eller använd sådana som du själv har kokat

Smält en klick smör och en skvätt olja i en rejäl gryta.
Stek lök, chili,ingefära,vitlök och korianderstjälkar tills de mjuknar.
Tillsätt alla grönsaker utom blomkålen/broccolin och rör ner kryddpastan.
Rör om och fräs en stund.
Slå på 1 burk krossade eller hela tomater,fyll sedan burken med vatten och häll i även det, tillsätt 4 msk balsamvinäger.
Lägg i blomkålen/broccolin. Låt sjuda cirka 40 minuter.
Salta och peppra och pressa över en citron. Tillsätt eventuellt lite honung-
Strö över korianderbladen och servera med basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar